Polish English French German Spanish Ukrainian

                     

Biuletyn Informacji Publicznej

Warsztaty kulinarne wypieku pizzy dla amatorów

10.02.2023
Pozostałe

Przez dwa dni  w pracowni kulinarnej w Szkole Podstawowej nr 3, młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli pogłębiać swoją wiedzę podczas „warsztatów wypieku pizzy dla amatorów”. 7 lutego  br.  w warsztatach wzięło udział 15 uczniów  z klas IV - V  ze szkół podstawowych nr 1, 2 i 3 wraz z  nauczycielami natomiast 8 lutego -  20 uczniów klas VI – VIII, w tym radni Młodzieżowej Rady Miasta. Warsztaty odbyły się w przededniu Dnia Pizzy, a ich głównym celem była integracja młodzieży, ale też promocja szkolnictwa zawodowego, zapoznanie z zawodem kucharza i sprawdzenie swoich umiejętności kulinarnych. Prowadzącymi warsztaty byli uczniowie klasy III Szkoły Branżowej I stopnia z Zespołu Szkół Nr 1:  Patrycja, Basia i Olaf  wraz z nauczycielką przedmiotów gastronomicznych  p. Anną Gałką. Uczestnicy warsztatów poznali historię powstania pizzy, nie zabrakło też informacji o zasadach BHP, jakie muszą być zachowane  na stanowisku pracy. 

W każdym daniu najważniejsze są składniki, podczas spotkania uczestnicy nauczyli się dobierać je w taki sposób, aby danie było smaczne i  estetycznie podane.

Przepyszna pizza i wyśmienita atmosfera to genialne podsumowanie tego spotkania, a jeżeli jeszcze można było to połączyć z edukacją i zdobywaniem kulinarnego doświadczenia, no to lepiej nie mogło się ułożyć.

Nie ma co ukrywać, degustacja zrobionej własnoręcznie pizzy była bardzo ważnym elementem warsztatów, a jakość wykonania i genialny smak potwierdziła Marta Majewska – Burmistrz Miasta Hrubieszowa.

Nauka, integracja, radość i niekończące się rozmowy tak w skrócie podsumujemy „Warsztaty  kulinarne wypieku pizzy dla amatorów”.

Warsztaty pozytywnie wpłynęły na wyobraźnię i kreatywność młodych uczestników, i kto wie, może dzięki temu, ktoś z nich zostanie w przyszłości właścicielem pizzerii, w której samodzielnie będzie przygotowywał  dania dla gości.

Jedno jest pewne, warto skorzystać z takich zajęć, bo to niezapomniane doświadczenie nie tylko edukacyjne.

Wszystkim obecnym i przyszłym „kucharzom" życzymy wielu kulinarnych sukcesów.

Gratulujemy serdecznie organizacji i dziękujemy za wsparcie tego wydarzenia:

  • Pomysłodawcom wydarzenia — radnym Młodzieżowej Rady Miasta, szczególnie Lenie i Karolinie, które bardzo zaangażowały się w organizację  warsztatów.
  • Pani Annie Wiśniewskiej dyrektorowi Zespołu Szkół Nr 1 za zgodę na to, by warsztaty poprowadzili uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia
  • Prowadzącym warsztaty p. Annie Gałce i uczniom ZS nr 1 Basi, Patrycji i Olafowi, którzy pokazali naszym uczniom, że z pasją i zaangażowaniem można uczyć się zawodu.
  • Państwu Gnieckim, właścicielom restauracji Gniecki Hotel & Restaurant  za produkty do wypieku pizzy.
  • Pani Agnieszce Hojdzie,  pedagogowi specjalnemu i nauczycielce świetlicy w Szkole Podstawowej nr 3  za produkty do wypieku pizzy.
  • Nauczycielom, którzy wraz z uczniami wzięli udział  w warsztatach.

Można powiedzieć, że nowa pracownia kulinarna w Szkole Podstawowej nr 3, zakupiona w ramach programu „Laboratoria przyszłości” modelowo zdała egzamin.